We hadden gelezen dat dit gebied, waar we nu liepen, ooit zee was. Ooit, in de zin van miljoenen jaren geleden. Door aardbevingen liep het water weg, en erosie vormde deze rotsformaties.
Dat klinkt logisch. Maar minder logisch vonden we dat in de 9de eeuw kluizenaars deze rotspilaren beklommen, om te leven in grotten en spleten. Wij dachten dat kluizenaars zich terugtrekken uit de gemeenschap en geen gezelschap willen. Misschien waren deze hun tijd ver vooruit, haha! Want ze schijnen op zondagen hun plekken verlaten te hebben om naar een tempel in de buurt te gaan waar ze hun enige volledige, warme maaltijd van de week kregen.
In de 11de eeuw kwamen hier ook monniken op de rotsen. Niet alleen vanwege de mystieke sfeer, hun zoektocht naar rust en kalmte, maar ook door de oorlog tussen Servië en het Byzantijnse Rijk en de pestepidemie die heerste.
En weer twee eeuwen later kwam monnik Athanasios hier. Ook hij ging klimmen, en stichtte op de meest imposante rots een klooster. Het Grote Meteoron. In totaal werden er 24 kloosters gebouwd, allemaal boven op die rotsformaties.
Alle benodigde goederen en alle personen die kwamen helpen met het bouwen werden via netten aan touwen, houten ladders van soms tot wel veertig meter lang, en richels in de rotsen naar boven getransporteerd.
Dit wilden we weleens zien natuurlijk!
Helaas raakten de kloostergemeenschappen in de 17de eeuw wat in verval, en langzamerhand trokken er steeds meer monniken weg. Later werden de kloosters als toevluchtsoord gebruikt voor de Grieken die de Turkse overheersers en de belastingen die ze waren opgelegd wilden ontduiken, en in de 19de eeuw kwamen mensen naar de kloosters om aan de oprukkende rebellen te ontkomen.
De kloosters gingen verloren, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende burgeroorlog in Griekenland. Maar daarna werden er zeven gerenoveerd.
De James Bond film "For your eyes only" werd hier voor een deel opgenomen, dat bracht toeristen én meer monniken naar de rotsen.
We wilden om 9:00 uur eerst even naar het Digital Projection Center naast ons hotel, waar informatieve 3D films te zien zouden zijn. Maar het leek gesloten. Na tien minuten wachten geloofden we het wel en gingen we met de auto op pad.
Van de zeven kloosters waren er drie gesloten. Dat was niet zo duidelijk, dus onze wandeling naar de eerste, Ypapanti, was niet nodig geweest. Maar het was wel een prachtig klein klooster, hangend aan de rots.
En de wandeling was ook leuk. Hidzer zag een mooie wandelstok tegen een boom staan, die kwam wel van pas. Want een stukje verder kwamen we een paar blaffende honden tegen, die wel ontzag hadden voor de stok. We reden langs een ander klein klooster, Agios Nikolaos Anapafsas, waar je met een trap naar toe kon. Langs de weg stonden een touringcar en een paar auto's, dus we besloten om verder te rijden in de hoop dat het elders rustiger zou zijn.
Het is wel een bijzonder klooster, want het is op de top van een kleine en smalle rots gebouwd. Daardoor kon het niet horizontaal uitbreiden, maar wel in de hoogte. En ook speciaal is dat het rond 1490 werd gebouwd op een ruïne uit de 13de of 14de eeuw.
We gingen verder maar het schoot niet op. Niet omdat het druk was op de weg, niet omdat de kloosters zo ver bij elkaar vandaan waren, nee, het schoot niet op omdat wij niet opschoten! Om de haverklap stonden we stil om van het uitzicht te genieten. Het was betoverend, en we begrepen werkelijk niet waarom er vroeger zo veel moeite is gedaan om zo hoog op de rotsen te gaan bouwen en te gaan wonen!
Nou, één reden konden we bedenken: het mooie uitzicht!
Het klooster van Varlaäm was geweldig! Het op een na grootste klooster, met een bijzonder verhaal. Want vlak bij het grootste klooster, het Grote Meteoron, klom kluizenaar Hosios Varlaäm in 1350 op deze rots en begon met het bouwen van een kleine cel en drie kapellen.
Twee eeuwen later kwamen twee broers om er een klooster van te maken, volgens het plan van Hosios. Twee jaar hadden ze nodig voor het vergaren van het materiaal, en daarna duurde het nog 22 jaar voor alles naar boven was gebracht. Ongelofelijk toch? 22 jaar!
Toen we aan kwamen lopen schrokken we van de renovatie: er waren steigerpalen en ~planken te zien, maar hoe zijn die daar neergehangen en vastgemaakt! Doodeng! En dat in 2023....
De fresco's, plafonds (van hout), ikonen, houtsnedes: prachtig! Met in ons achterhoofd de moeite die mensen moesten nemen om zo hoog op de rotsen dit te maken, werd alles steeds mooier.We zagen een filmpje uit 1924, over de (bijna) laatste monniken, en een prachtige foto. Van het net waarmee goederen en mensen naar boven werden getakeld.
Het grootste en oudste klooster, Grand Meteoron, was helaas de hele maand februari gesloten. Jammer, want het heeft drie kleine musea met kunstvoorwerpen uit het klooster, over het leger door de tijd heen en met klederdrachten uit de omgeving.
We stapten weer in de auto en met veel pauzetjes kwamen we weer bij een ander juweeltje.
We moesten nogal klimmen om het klooster Agia Triada te bereiken. Van de meneer bij de ingang hoefde ik de hamman-doek niet om te doen. Dat was een beetje vreemd, want bij de andere kloosters moest het wel.
Dit is ook een oud klooster, deze van de Heilige Drievuldigheid, en oh, wat weer een geweldig uitzicht! Stiekem denken we dat de monniken het zo druk hadden met het genieten van het uitzicht, dat ze geen haast maakten met de bouw.
Want halverwege de 14de eeuw waren ze bezig met de bouw van het klooster, en pas in de 15de eeuw werd het uitgebreid met een kathedraal. En pas weer 3 eeuwen later werden de fresco's geschilderd.
Die fresco's waren slechts in een kapel en de kerk, voor de rest was redelijk sober met zo te zien betonnen muren. Vanuit de tuin keken we naar de kloosters Roussanou en Agios Nikolaos Anapafsas, en even verderop hebben we heerlijk gepicknickt met uitzicht op Kalampaka. Vlakbij het grote witte kruis dat we vanuit onze hotelkamer kunnen zien.
Het klooster van Roussanou ligt, vergeleken met de andere kloosters, op een lagergelegen rots en is hierdoor een stuk makkelijker toegankelijk dan de andere kloosters. Hier genoten we lang van de waanzinnig mooie fresco's, die we niet mochten fotograferen. Maar in ons boek stond een mooie foto.
De nonnen van het klooster van Sint Stefanos hadden siësta tot half vier. Daar hebben we niet op gewacht. Jammer, want dit klooster is juist super makkelijk te bereiken door een brug. Dit klooster werd door monniken verlaten, nadat het in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd. In 1961 werd besloten om het klooster om te zetten in een nonnenklooster. Dat was voor het eerst dat vrouwen toegang kregen tot Meteora. De dames herstelden de schade en slaagden er in om het klooster weer op te laten bloeien.
Maar wij reden terug naar Kalampaka, waar we mooi voor sluitingstijd in het Digital Projection Center een paar 3-D films zagen. Over Griekenland, over de oudheden, en natuurlijk over Meteora. Leuk! De mevrouw was erg aardig, we hebben maar niet verteld dat we 's ochtends op haar gewacht hadden.
We hebben weer heerlijk gegeten in een leuk restaurant. Jee, wat een verschil met de restaurants in Nydri. Dit was een mooie afsluiting van een geweldige dag!